Különleges szörpök.

Kaptam egy régi kicsi könyvet,ami tele van mindenféle zöldség és gyümölcslé receptekkel.
A különleges receptekből mazsolázok kicsit.

Hársszörp:2liter vízben feloldunk 1.5kg cukrot,belekarikázunk 1 citromot,beleteszünk
                 4 marék hársfavirágot,2napig hűtőben pihentetjük,időnként kevergessük meg,
                  majd szűrjük le.

Bodzaszörp.:1 liter vízben feloldunk 1kg.cukrot,beleteszünk 1 karikára vágott citromot.
                   Belekeverünk 10db.bodzavirágot,1dkg.citromavat és 2 napig állni hagyjuk.
                   Hűvös helyen tároljuk,többször kevergessük meg.5 nap után leszűrjük,majd palackozzuk.

Ezt a 2 szörpöt nem merem spájzban tárolni,mert könnyen megbuggyan.Lefagyasztva tárolom 1 literes üvegekbe töltve.

                
                       Ezeket még nem próbáltam ki,ha valakinek sikerül,oszza meg velem.

Fenyőrügy szörp.:A tavaszi fiatal zöld fenyőhajtásokat zománcos edénybe tesszük,feltöltjük 3/4
                          részig vízzel.Addig főzzük,míg a víz a felére apad.Ezután sűrű szitán áttpréseljük,
                          minden l liter léhez 1 kg.cukrot adunk,állandó keverés mellett újrafőzzük,lehabozzuk.
                         Forrón üvegekbe töltjük.


Homoktövis szörp.:A homoktövis érett bobyóit összezúzzuk,kipréseljük.A levet 48 órát állni
                             hagyjuk,majd átszűrjük.1 liter léhez 50 dkg.cukrot és 2dl.vizet adunk.
                             10-15 percig forraljuk,majd üvegekbe töltjük.


Rebarbara szörp.:A friss rebarbara szárat feldaraboljuk,1kg szárat 1liter vízben főzünk
                           Miután kihűlt,átpréseljük.Ahány dl lénk lett,annyi dl.cukorszörpöt
                           adunk hozzá.15 percig forraljuk,majd palackozzuk.


Szederszörp.:Az érett szedret zománcos edénybe rakva addig forraljuk,míg levet nem ereszt.
                    Állandóan keverjük,és a habját leszedjük.Ha már nincs habja,átszűrjük,minden
                    literhez 50 dkg.cukrot adunk.10-15 percig forraljuk,ezután palackozzuk.


Szilvaszörp.:A kimagozott érett szilvát kevés vízzel addig főzzük,míg a levét teljesen kadja.
                   Átpréseljük,és hagyjuk ülepedni.Minden liter léhez 50dkg.cukrot adunk.
                  20-25 precig forraljuk.Ha kicsit kihűlt literenként 1/2 citrom levét csavarunk bele.
                  Szerintem adjunk hozzá tartósítót,és ezután palackozzuk.


Vanília szörp.:Fél liter vízből és 1/3kg cukorból szörpöt főzünk.1 rúd vaníliát adunk hozzá
                     5 percig főzzük,lehabozzuk,és palackozzuk.


Rózsaszörp.:30dkg.rózsaszirmot 2liter vízben addig főzzük,míg a víz átveszi a rózsa színét.
                    Átszűrjük,fél liter léhez fél kg.cukrot adunk,20 percig főzzük.palackozzuk.
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése