Gyümölcsök aszalása házilag.

Gyümölcsöket aszalással is tartósíthatunk,költségek nélkül is.Kell hozzá 1-2 nagy kosár,de jó a ritkán
használt gáztepsi is.A lapos szélű.

FortélyokA gyümölcsöket a kosárban vagy a rácson egy rétegben helyezd el, és ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
Nagyjából azonos méretű gyümölcsöket aszalj egy időben, különben mire a nagyobbak is elkészülnek, a kisebbek túl szárazak, rágósak lesznek.A szikkasztást addig folytasd, amíg az aszalmány még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyümölcs azt a képességét is elveszíti, hogy a felhasználás előtti áztatáskor folyadékot vegyen fel.Átforgatáskor ügyelj arra, hogy a gyümölcsök héja ne sérüljön, különben a nyíláson cukros lé távozhat, s emiatt az aszalmány nem lesz elég édes a végén.Érdemes letakarni a kosarat,vagy tepsit rossz vékony
függönnyel,vagy szúnyoghálóval,hogy megvédjük őket a bogaraktól.



      Szilva aszalása:Kb. egyforma nagyságú szilvákat magozd ki óvatosan,majd helyezd ki őket a tűző napra.
                                   Naponta forgasd meg.Ha kész,1-2 hét kell neki,akkor 1 napig tedd be a lakásba száraz
                                   helyre,majd dobozold jól záródó edényben.


      Barack aszalása:Lehet sárgabarackot,és őszibarackot is aszalni.Kimagozás után ugyanúgy járunk el vele,
                                     mint a szilvával.Kicsit meg fog barnulni,de az íze ugyanaz marad.


      Ami még a legtöbb kertben megtalálható és aszalható gyümölcs a körte,meggy,cseresznye nagyszemű,alma.
      Nagyon sokmindent lehet még aszalni,de itt csak az egyszerű magyar háztartásokban használt gyümölcsökkel
      foglalkozom,amelyek szinte mindenkinek elérhetőek.

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése