receptek az átlag ember ízlésének megfelelően,és ha lehet tartósító szer nélkül.
Zöldségek!
Sokan nem tudják,hogyan is lehet fagyasztó nélkül zöldséget tartósítani,pedig higgyétek el,
sok minden eláll dunsztos üvegben.
1.Zöldbab,cukorborsó,karfiol, tök.
Ezt a 4 zöldséget ugyanazzal a módszerrel tudjuk tartósítani.Nem kilózok,mert mindig
más mennyiség jön össze.
Recept:A zöldséget készítsük elő,a zöldbabot szálkázzuk le,és szeljük 2cm-es darabokra,
a borsót pirgáljuk ki,
a karfiolt szedjük rózsáira,
a tököt hámozzuk meg,és gyaluljuk le.
Alapos mosást követően tegyük fel főni sós vízben.5 perc főzés után a már előkészített
üvegekbe szűrőkanál segítségével merjük bele a zöldséget,1 csepp ecetet 20%-ost cseppentsünk
az üvegbe,majd a forrásban lévő levét rámerjük.Tartósítószer nem fontos,de a tetejére lehet
szórni kicsi.Lapkával lezárjuk jó szorosan,és takarók közé rakjuk,hogy minél lassabban
hűljön ki.(SZÁRAZ DUNSZT)Ha kihűlt 1-2 nap alatt,a helyére tesszük.
2.Uborkasaláta üvegben.
Az uborkát legyaluljuk,besózzuk enyhén,és 2 órán át hagyjuk állni.
Ezután kinyomkodjuk,és elkezdjük üvegbe rakni.1 sor só,1sor uborka,só,uborka,
só uborka mindaddig,míg megtelik az üveg.A sót kézzel szórjátok,nehogy túl
sós legyen.Tartósítószer nem kell,hisz a só tartósít.Lezárod lapkával és kész.Felbontáskor
érdemes kicsit megmosni az uborkát felhasználás előtt.
3.Spenót üvegben.
A spenótot megfőzzük 3-4 perc alatt,leszűrjük,áttörjük és üvegbe rakjuk.
Lezárjuk lapkával,és 5 percig gőzöljük.1 akkora edényt nézzünk,amibe
belefér az üveg,és a födőt is rá tudjuk rakni.Tegyük bele az üvegeket,és annyi
vízzel töltsük meg,hogy 3/4-ig legyen.Ha a víz az edényben forr,onnan számítsunk
5 percet,majd zárjuk le.A födővel a tetején hagyjuk kihűlni.(DUNSZTOLÁS,
GŐZÖLÉS
4.Pirosarany.
Én augusztus végétől októberig szoktam csinálni,ugyanis akkor lehet csak
piros lecsópaprikát kapni.Csak a sötétpiros paprika jó,én mindig kiválogatom
a piacon a lecsópaprikák közül.A paprikát megmossuk felszeljük nagyobb
darabokra,a magja nem kell.Húsdarálón ledaráljuk.Ha kész 1kg paprikához
számolunk 10-12dkg sót.Érdemes kóstolni,mert mindenki máshogy szereti.Ha
kell lehet rakni még kis sót,de én így csinálom.Megdolgozzuk botmixerrel,összekeverjük a sóval,és üvegbe
rakjuk és lezárjuk lapkával.Tartósítószer itt sem kell.Ha valaki szereti az erőset,
darálhat hozzá erőspaprikát is,az is piros legyen.
5.Lecsó üvegben.
Egyszerű mint a pofon.Csak süssetek lecsót ahogy szoktatok kolbász,
virsli nélkül.és még forrón tegyétek dunsztos üvegekbe.Én szórok rá
tartósítót majd lezárom.Pokrócok közé tesszük,jól betakarjuk,és
hagyjuk kihűlni.
6.Rántani való tök üvegben.
Ki hitte volna,hogy lehet?Nos egyszerűen csak hámozzuk meg a
tököt,(a kolbásztök a legjobb)szeljük fel,ki milyen vastagon
szereti,tegyünk az üvegbe.pici sót,1 csepp ecetet adunk hozzá 20%,
felöntjük vízzel,tetejére javaslok tartósítót,majd lezárjuk
lapkával.Kigőzöljük 5 percig,és a vízben hagyjuk kihűlni.
Ananászbefőtt tökből.
Kifejlesztettem egy egyszerű receptet,mivel a szakácskönyvekben
lévők túl bonyolultak.Évek óta így rakom el,és isteni.
Csak a zsenge tök jó,lehet cukkini,csillagtök,kolbásztök,
hámozás után kis kockákra vágjuk fel a tököt,majd főzzük meg
5-6percig.Ezután szűrőkanállal merjük bele dunsztosüvegbe,1l-es
üvegbe 2evőkanál cukrot és 2 kávéskanál ananászos boleró
italport teszünk.Kicsi tartósítószert szórunk a tetejére,majd a
felforrt főzővízzel felöntjük.Gyorsan lezárjuk lapkával,majd
száraz dunsztba tesszük.A tök teljesen átveszi az ananász
ízét,és ráadásul könnyebben találsz ananászos italport,mint ananász szörpöt.
Azt szeretném kérdezni, hogy befőzéskor a spenót főzővizébe lehet-e tenni késhegynyi szódabikarbónát. Amikor frissen főzök spenótot, mindig teszek a főzővízbe késhegynyi vagy mokkáskanálnyi szódabikarbónát, így nagyon szép zöld marad a főzelék.
VálaszTörlésmi az a LAPKA? köszi
VálaszTörlés